Et studie- og forskningsnetværk under SDU
Rundrejse i Belgien - efterår 2017
Udenfor Belgien er der en sørgelig mangel på interesse for Belgiens historie under den tyske besættelse - det fastslog Dan Michman (chefhistoriker på Yad Vashem i Israel) i bogen Belgium and the Holocaust, som han udgav i 1998.
Men Holocaust kostede 28.518 belgiske jøder livet, de fleste af dem flygtninge og indvandrere. Og Belgiens historie i de fem besættelsesår er i det hele taget uhyre dramatisk med voldsomme kamphandlinger og ødelæggelser på belgisk jord både først og sidst i krigen og med en meget aktiv modstandsbevægelse, der bl.a. – som det eneste sted i Europa – standsede en dødstransport til Auschwitz og befriede en del af jøderne med våbenmagt.
På den anden side stillede både flamske og vallonske fascister op med kollaboratører og SS-frivillige i stort tal, så efterkrigstidens mindekultur blev præget af voldsomme stridigheder, men også af, at der politisk blev givet klar prioritet til forskning og dokumentation, erindring og restitution.
På Netværkets årlige efterårsekskursion gik turen derfor Belgien og Dunkerque, med besøg i en række vigtige udstillinger og monumenter for krigen, modstanden og jødeforfølgelsen. Her blev det bl.a. til møder med pårørende og aktivister, der holder mindet ved lige om en landsby, som tyskerne udslettede som hævn for drabet på en kollaboratør, samt med en af de absolutte hovedpersoner indenfor udforskningen af Belgiens besættelsestidshistorie